Havisen nær årets minimum

 

Den arktiske havis nærmer sig slutningen af en kort smeltesæson. Der er ikke tegn på en ny rekord, men følg udviklingen frem mod årets minimum på polarportalen.

Efterårsjævndøgn og forårsjævndøgn er tæt på at være sammenfaldende med minimum- og maksimumudbredelsen af den Arktiske havis. Ved efterårsjævndøgn står solen ikke længere op over horisonten på Nordpolen. Mørket og kulden breder sig sydpå, og polarhavets isdække vender tilbage.

Sidste efterår, den 16. september 2012, nåede isen i Arktis et historisk minimum på 3.4 millioner kvadratkilometer, hvor normalen for minimum i perioden 1979-2000 er 6.7 millioner kvadratkilometer.


I år ser minimum ud til at ramme et niveau der ligger under normalen, men betydeligt over 2012 rekorden. Den 9. september 2013 var det isdækkede areal 5.2 millioner kvadratkilometer, 1.8 millioner mere end minimum 2012. Middeltemperaturen i Arktis har ligget lavt det meste af smeltesæsonen, og selvom den er gået over middel i sensommeren, er det så sent på året, at der er meget lille sandsynlighed for en dramatisk reduktion af koncentrationen.


Hvornår det absolutte minimum kommer, og hvor isen ligger, kan følges dagligt på polarportalens figurer af is koncentrationen:

polarportal.dk/havisen-i-arktis/nbsp/havisens-udbredelse/

Isudbredelsen pr. 9/9 2013. Endnu er minimun ikke nået, men afsmeltningen er meget lille.
Middeltemperaturen nord for 80 grader nord. Det meste af sommeren har været kold, men i ultimo august/primo september, har temperaturen været over normalen (dog under 0).